Week 44 | Spoorlaan 380, voormalig woonhuis

Geplaatst op 30 oktober 2023

De gemeentelijke omschrijving spreekt van overgangsarchitectuur met art nouveau kenmerken in erker en fries. We zien inderdaad een mooie vijfkantige erker die gedragen wordt door een rijk bewerkte hardstenen console de aandacht trekken. Die zit wat benepen in de gevel tussen twee ramen ernaast en het rijk met smeedwerk versierde balkon erboven.

In 1924 komen we bij een verbouwing de naam van eigenaar C. van Wezel, handelaar in manufacturen, in het bouwarchief tegen. Hij laat architect Jos. Donders een mooi oeil-de- boeufvenster vervangen door een doorsnee dakkapel.

In 1960 heeft Leo Lejeune het pand overgenomen en sindsdien heeft het een horecabestemming gekregen. Na verloop van tijd hebben toen de originele vensters beneden, waarvan de halfronde bovenlichten nog te zien zijn, moeten plaats maken voor een groot panoramaraam.

De asymmetrisch gevel is in te delen in twee traveeën. Het linkerdeel is ten opzichte van het rechterdeel iets naar voren gebouwd (risaliet). Meestal risaleert het deel waarin de voordeur is opgenomen maar hier is het accent gelegd op de erker met de erboven gelegen topgevel. De kroonlijst boven het voordeurtravee is hierdoor in het gedrang gekomen.

Dit pand dateert van 1898 en is een gemeentelijk monument. Er is geen naam van een architect of oorspronkelijk eigenaar bekend.
Dit pand dateert van 1898 en is een gemeentelijk monument. Er is geen naam van een architect of oorspronkelijk eigenaar bekend.

Meer informatie over het monument