Week 45 | Piusstraat 26, vm. dubbelwoonhuis

Geplaatst op 11 november 2022

Het dubbel herenhuis is in 1915 gebouwd door Bloemisterij Teeuwen-Wagemakers nadat eerder, in 1908, P.J. Teeuwen langs de Piusstraat een gebouwtje voor een ‘peteroliemotor’ met gemeentelijke goedkeuring had laten bouwen.

De eerste steen  van nr. 26 is gelegd door Jacques Wagemakers, de zoon van bloemist Alphons Wagemakers. Het pand staat op de grond waar de ouders van Alphons een boomkwekerij hadden.

De gevel is opgebouwd in een rode, Belgisch aandoende verblendsteen. De ronde vormen vallen op in het ontwerp, zodanig zelfs dat er eerder van art nouveau dan van jugendstil gesproken kan worden. Rond zijn de twee halfronde topgevels, de geprofileerde lijst boven de eveneens halfronde voordeuren, de twee erkers op de verdieping met ronde daklijsten, het gebogen smeedwerk van de balkons op de erkers en de daklijst tussen de erkers. In 1942 is een Mariabeeld van de hand van Jan Joszoon Donders hier tegen de gevel aangebracht, een geschenk van de parochie Heuvel.

De familie Teeuwen-Wagemakers zou later naar Villa Biezenwei op Koningshoeven verhuizen waar meer ruimte voor de kassen was.  Biezenwei werd vervolgens Fleurette genoemd en in tweeën gesplitst en het koetshuis van Biezenwei werd onder architectuur van Jos. Donders verbouwd tot woonhuis.

Deze tweekapper is een van de iconen van het werk van architect Jos. Donders. Het pand heeft geen monumentenstatus.
Deze tweekapper is een van de iconen van het werk van architect Jos. Donders. Het pand heeft geen monumentenstatus.

Meer informatie over het monument