Week 47 | Willem II- straat 45, vm. fabrikantenwoning

Geplaatst op 25 november 2021

Het pand is in een eclectische stijl met neoclassicistische en barokke motieven gebouwd in opdracht van de gefortuneerde wollenstoffenfabrikant Pierre W.A.J. Bogaers (1864-1942) die om de hoek in de Tuinstraat zijn fabriek G. Bogaers & Zoon had. Samen met zijn broer Jos die in het woonhuis Willem II-straat 47-49 (nu De Nieuwe Vorst) woonde voerde hij daar de directie. De fabriek draaide aanvankelijk goed maar na de eerste wereldoorlog ging het bergafwaarts, waarna ze in 1925 liquideerde. In 1941 nam Jurgens Textiel de gebouwen over. Pierre verliet zijn woonhuis in 1927 en verhuisde naar Kapelle bij Antwerpen. Tot voor kort was Notariskantoor Daamen in het pand gevestigd.

We zien rijkversierde gevels waarbij de afgesnuite hoek met zijn driezijdige erker en torentje aandacht trekt. Ook de gebroken frontons boven de ramen op de verdieping vallen op evenals de florale motieven in het opgaande stuukwerk.

Op het achterterrein treffen we een gemeentelijk monument aan, Tuinstraat 34K, de voormalige garage van de heer Bogaers, gebouwd in 1909 als was- en bergplaats en in 1912 door architect Jos. Donders verbouwd tot garage. Aan de straatzijde zien we een sober fronton met daaronder garagedeuren.

Dit rijksmonument, gebouwd in 1897, is een hoekhuis; de rechter zijgevel staat in de Tuinstraat.
Dit rijksmonument, gebouwd in 1897, is een hoekhuis; de rechter zijgevel staat in de Tuinstraat.

Meer informatie over het monument