Week 51 | Heuvel 19, voormalige Looiersbeurs

Geplaatst op 19 december 2022

De fundamenten van het gebouw dateren al zeker van de zestiende eeuw. Eerst heeft bakker Blomjous op deze plek gezeten maar vanaf 1847 heeft het pand lang gefunctioneerd als café. Op een vaste middag in de maand werd er een looiersbeurs gehouden waar met name de ongeveer dertig looiers uit Tilburg hun huiden kwamen verkopen. Ook verenigingen vonden hier hun onderdak. Volgens Jan Remmers, die in 1916 eigenaar werd en de bekendste uitbater van het pand is geweest, ging het om een tachtig verenigingen, waaronder het St. Joris- en St. Dionisiusgilde. In 1969 werd de Looiersbeurs verkocht aan de winkelketen Xenos en nu is er weer horeca gevestigd.

Het pand behoort tot de in Tilburg zeldzame soort kopse huizen: de nokbalk van het dak staat loodrecht op de richting van de straat, in tegenstelling tot het langsdak waar nok en straat in elkaars verlengde liggen. Het dak is een schilddak en de gepleisterde lijstgevel er onder kent twee bouwlagen met daaronder een grote gewelfde kelder. Op de bovenverdieping is een zaal die plaats geeft aan tweehonderd mensen en die uitkijkt op drie rondboogkozijnen en een smeedijzeren balkon met plantmotieven.

Dit achttiende-eeuwse koffiehuis was in 1850 al een belangrijke ontmoetingsplek voor de Tilburgse bevolking. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
Dit achttiende-eeuwse koffiehuis was in 1850 al een belangrijke ontmoetingsplek voor de Tilburgse bevolking. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Meer informatie over het monument