Week 6 | Heuvelring 41, vm. fabrikantenwoning

Geplaatst op 9 februari 2023

Een ontwerp van Jan van der Valk, gebouwd in 1906 in opdracht van de industrieel J.A Blomjous-Duynstee, bestemd voor zijn zoon H.M.J. Blomjous (1877-1953). Deze Henri Blomjous was vanaf 1907 directeur van wollenstoffenfabriek  J.A. Blomjous in de Veemarktstraat. Hij heeft in 1917 samen met Rudolph Diepen het Nieuwsblad van het Zuiden opgericht. Ook is hij lang voorzitter van het Curatorium  van de Leergangen geweest en van 1920 tot 1946 lid van de Eerste Kamer. Direct na Henri’s dood in 1954 nam het Nieuwsblad dit woonhuis als bedrijfsgebouw over en bouwde in de diepe tuin aan de Magazijnstraat met architect Noud Heerkens in een wederopbouwstijl een bedrijfshal die er nog steeds staat.

In 1976 heeft architect Jacq. van Oers in opdracht van het Nieuwsblad een omstreden ingreep in het pand gedaan door de erker en twee kleine vensters  op de begane grond te vervangen door twee grote moderne ramen in een poging  het pand een zakelijker aanzien te geven. De gemeente heeft deze poging blijkbaar als geslaagd beoordeeld toen het College in 1993 dit pand inclusief zijn wijzigingen en exclusief zijn bijgebouwen op de monumentenlijst geplaatst heeft. Een eclectisch gebouw met art nouveau stijlmotieven.

Het gaat om het pand rechts op de foto met de erker op de verdieping en het balkon daarboven. Het gebouw op de achtergrond is de Bankier aan de Spoorlaan.
Het gaat om het pand rechts op de foto met de erker op de verdieping en het balkon daarboven. Het gebouw op de achtergrond is de Bankier aan de Spoorlaan.

Meer informatie over het monument