Week 6 | Oude Markt 8, voormalig apothekerspand

Geplaatst op 6 februari 2024

De opdrachtgever in 1840 was apotheker H.P. Martens. De oorspronkelijke architect is niet bekend. Hij heeft voor een neoclassicistische winkelpui gezorgd in de vorm van een kroonlijst gedragen door vier houten Dorische kolommen die geplaatst zijn op een verhoogd basement van gemetselde pilasters. De kroonlijst zit op de foto verscholen achter de zonwering, midden op de gevel. Boven de winkelpui is de bakstenen gevel in drie traveeën verdeeld met in ieder travee een zesruits raamkozijn, althans zo staat het beschreven in de redengevende omschrijving behorende bij het monument. In werkelijkheid zijn deze zesruits kozijnen veranderd in de twaalfruits kozijnen met bovenlicht die wij nu op de foto zien, een toch wel ingrijpende wijziging van het monument.

Behalve de apotheek behoren ook de binnenplaats, het achterhuis en het neobarokke apothekersinterieur tot het monument.

Tot 1980 hebben hier in totaal 6 apothekers hun diensten aangeboden waarvan M.J.M. Bijvoet het langst gefunctioneerd heeft (1901-1950).

In 1982 is café-restaurant De Sinjoor in het pand getrokken waarvan de naam ongetwijfeld verwijst naar de naam ‘Sint Joris’ van 1683.

Na 1995 betrok De Sinjoor ook het monumentale buurpand bij het café-restaurant waarna het onder de nieuwe naam ‘Anvers’ verder functioneerde.

In 1840 wordt hier een pand dat in 1683 wordt aangeduid als ‘Sint Joris’ verbouwd tot apotheek.  Het pand is een gemeentelijk monument sinds 1981.
In 1840 wordt hier een pand dat in 1683 wordt aangeduid als ‘Sint Joris’ verbouwd tot apotheek. Het pand is een gemeentelijk monument sinds 1981.

Meer informatie over het monument