Week 8 | Heuvel 5, vm. café Voskens

Geplaatst op 25 februari 2023

In 1797 werd hier op de Heuvel door de Familie Voskens uit Leiden herberg De Roskam gebouwd, een café met slaapplaatsen en daarachter een uitspanning.

Het lag hier op een centrale plek aan de weg die Breda met Den Bosch verbond.

De goedlopende herberg brandde echter in 1900 af. Het duurde tot 1909 dat op dezelfde plaats De Roskam, dat in de volksmond steeds meer Café Voskens genoemd werd werd teruggebouwd.

Weduwe F. Voskens was opdrachtgever, niet alleen van het café op nr. 5, maar ook van de direct aangrenzende huurwoningen op nr. 6 en 7. Henri van den Abeelen (1815- 1916) was de architect, ook van de woningen. Voskens dat aanvankelijk nog een uitspanning met een koetshuis en stallen had ging zich steeds meer op de caférol richten onder de krachtige leiding van Engelien Voskens. Het werd steeds meer een praatcafé

waar studenten en studentenverenigingen als St. Leonardus een plezierig onderdak hebben gevonden. Het gebouw kent naast het  café op de begane grond nog een even grote zaal op de verdieping. In 2001 kwam het pand in andere handen die aanvankelijk de naam nog overnamen. Nu is er een brasserie gevestigd.

De gevel laat een duidelijke knik zien. Het pand is gebouwd in 1909 en het staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
De gevel laat een duidelijke knik zien. Het pand is gebouwd in 1909 en het staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Meer informatie over het monument