Week 9 | Oude Markt 10, voormalig winkelwoonhuis

Geplaatst op 3 maart 2024

Het pand is voor Tilburgse begrippen zeer oud te noemen. Het is gebouwd als winkelwoonhuis met enkele achterhuizen. Sommige delen dateren van de zeventiende eeuw. De voorgevel met zadeldak is van midden negentiende eeuw en de onderpui is in grote lijnen nog de pui die Jos. Donders in 1957 ontwierp.

In de jaren 80 toen Raam Automaterialen er zijn winkel in had, zag het pand er nog verwaarloosd uit. Het had toen op de verdieping vierruits stalen raamkozijnen, die niet goed pasten bij de verdere stijl van het pand. In de redengevende omschrijving van het pand wordt gesproken over Empire schuiframen, maar die zien wij bij het huidige pand niet terug, wel beter bij het monument passende houten ramen.

Het pand is nu onder de naam Anvers als cafe-restaurant in gebruik.

De dorpspomp voor het terras van Anvers die oud lijkt maar het niet is, vraagt nog om aandacht. “1909-1984 Volt Philips” lezen we op de hardstenen gevelsteen en concluderen hieruit dat Volt deze pomp aan Tilburg geschonken heeft bij het 75jarig bestaan van de Voltfabriek in 1984. De pomp is op die plek gesitueerd omdat daar vroeger ooit eenzelfde dorpspomp heeft gestaan.

Het pand staat sinds 1989 op de gemeentelijke monumentenlijst. De oorspronkelijke opdrachtgever en architect van het pand zijn niet bekend.
Het pand staat sinds 1989 op de gemeentelijke monumentenlijst. De oorspronkelijke opdrachtgever en architect van het pand zijn niet bekend.

Meer informatie over het monument