Acaciastraat 5

Tegenover de plek waar ooit de Noordhoekse kerk stond, staan aan de Acaciastraat (vroeger Mozartstraat) prachtige panden zoals dit gemeentelijk monument. Het pand in expressionistische stijl is ontworpen door architect W.F.J.H. Bouman. Gebouwd in 1927 in opdracht van Petrus de Kroon. Bouman had toen al meer mooie panden in Tilburg ontworpen zoals het winkelwoonhuis op de hoek Heuvelstraat/Oude Markt.

Dit half vrijstaande woonhuis valt op door de inpandige garage op de begane grond ('drive-in woning'). De natuurstenen plint heeft ter plekke van de garagedeuren schampstenen. De dubbele garagedeuren hebben nog de originele detaillering. Het pand is strak vormgegeven en heeft drie bouwlagen en een plat dak. De gevel is opgetrokken uit rode baksteen. Ook de prachtige glas-in-loodramen en de deurpartij vragen om aandacht: een prachtig geverniste teakhouten deur wordt omlijst door heel mooi glas-in-lood. Alle ramen hebben een meerruits bovenlicht. Op de eerste etage zijn de bovenlichten hoger dan op de tweede verdieping. Boven de garagedeur is een erkerpartij aangebracht, die doorloopt tot boven de kroonlijst. In de topgevel is het bouwjaar genoemd: 1927.

Dit bijzondere pand staat hier niet toevallig. Tegenover dit pand stond ooit de prachtige neogotische Noordhoekse kerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Dit was dus een voornaam pand op een belangrijke plek.

Over het monument

Acaciastraat 5
5038 HE  Tilburg