Acaciastraat 7-9

Dit dubbel woonhuis is evenals huisnummer 5 (rechts) gebouwd in opdracht van velingdirecteur Petrus de Kroon. Het is ook ontworpen door architect W.F.J.H. Bouman, maar het dateert van 1913 en is dus 14 jaar ouder.

Dit pand is gebouwd in de stijl van het expressionisme (het over benadrukken van emotie). Elementen van Art Déco, met name bij het smeedwerk van de balkons. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De middelste traveeën hebben drie bouwlagen bekroond met een attiek. Deze heeft een rijk gedecoreerde middensteen met een kroon en vermelding van het bouwjaar 1913. Hieronder zijn decoratiestenen aangebracht met onder andere afbeeldingen van een mannen- en vrouwenhoofd met de initialen WII en WA.

De voordeuren hebben een natuurstenen omlijsting met aan de bovenkant schouderbogen. De bovenlichten zijn aan de bovenkanten getrapt uitgevoerd en rijkelijk versierd met fraai glas-in-lood. De woningen zijn volledig gespiegeld en dus identiek. Het Mariategeltje op nummer 7 is de uitzondering op de symmetrieregel, maar dit zal zonder twijfel later aangebracht zijn. De eerste steen is gelegd op 29-3-1913 door Quirinus en Petrus de Kroon. Deze panden in de Acaciastraat geven een mooi beeld van de ontwikkeling van het oeuvre van een zeer verdienstelijke Tilburgse architect.

Over het monument

Acaciastraat 7-9
5038 HE  Tilburg