Apennijnenweg 11

Dit kantoor is in 1980 gebouwd door architectenbureau Eduard van Wesemael uit Goirle in opdracht van de Vereniging ‘Ons Middelbaar Onderwijs’.

In de volksmond heeft dit gebouw de naam ‘de Apenrots’ gekregen. De hellende verspringende grijsgrauwe daken doen daar inderdaad aan denken. Het is een speels eigenzinnig gebouw. Typerend voor de jaren tachtig en voor een stroming in de architectuur die genoeg had van rechthoekige en sobere blokken en dozen. Een meer benaderbare niet-hiërarchische architectuur werd nagestreefd. Het is ook de tijd van de bloemkoolwijken waarbij straten niet meer rechttoe rechtaan lopen, maar speels zijn aangelegd.

Dit voor Tilburg unieke gebouw valt onder de architectuurstroming van het structuralisme. Kenmerkend voor deze stroming is de geometrische structuur van de gebouwen. Een structuur samengesteld uit vaak kleine eenheden, gerelateerd aan de menselijke maat. Dit gebouw roept geen ontzag op. Wel roept het bewondering op voor de speelsheid, originaliteit en de uniciteit ervan. De dakpannen zijn van betonnen ‘leien’. Het gebouw ligt in een onderwijsgebied en diende ook als kantoor voor een onderwijsorganisatie. Er hebben krakers gewoond, maar nu staat het pand leeg en dreigt er sloop.

Over het monument

Apennijnenweg 11
5022 DT  Tilburg