Berglandweg 32

Dit pand is als landhuis/zomerhuis ontworpen door architect Joh. J. Haarselhorst en gebouwd in 1904 voor J.M.J. Kerstens. Het is een gemeentelijk monument en staat op historische grond.

De twee gemetselde pilaren met hardstenen bekroning met inscriptie 'Huize Broekhoven' aan de straatkant zijn in 2003 wegens bouwvalligheid verwijderd. Het pand heeft toen bij een ingrijpende verbouwing veel van zijn oorspronkelijke detaillering verloren. Het vrijstaande, wit gepleisterde pand staat in een parkachtige omgeving. De verschillende bouwmassa’s zijn gegroepeerd rond het trappenhuis, welke als een soort toren fungeert. De gevelvlakken verspringen in hoogte en diepte. Het portiek heeft een plat dak dat is afgezet met een balkonhek. Het trappenhuis is aan de bovenzijde afgewerkt met een sierbekroning op de hoekposten. In de middenhoekpartij heeft deze de vorm van een verhoging welke uitmondt in een torentje dat bekroond wordt door een koperen piron. Naast het gebouw staat het voormalige koetshuis dat ook veel van zijn schoonheid bij verbouwingen heeft moeten inleveren.

Het nieuwe Huize Broekhoven is gebouwd op de exacte locatie van de middeleeuwse en zeventiende-eeuwse voorgangers. Nu is er in het pand een kliniek van de GGZ gevestigd. Johannes M.J. Kerstens was de zoon van een lakenfabrikant, werd in 1891 wethouder in Tilburg en was lid van Provinciale Staten.

Over het monument

Berglandweg 32
5022 JB  Tilburg