Bisschop Zwijsenstraat 14

In opdracht van textielfabrikant G. van Eijl heeft architect Jos. Donders dit pand ontworpen. Het is een gemeentelijk monument, in 1914 gebouwd.

Het pand is slecht onderhouden is, er zijn diverse lekkages en de kelder staat vol water. Ook dit pand is een dubbelpand geweest, maar in 1964 is het linker gedeelte gesloopt voor de ingang van de parkeerkelder onder het achtergelegen Koningsplein. Het gesloopte deel was gebouwd in spiegelbeeld. Dus alles links naast het inpandig gelegen balkon (loggia) is afgebroken. Ook de topgevel op de derde bouwlaag met zijn trapgeveldecoraties. Er blijft echter nog veel te zien als we door het slechte onderhoud heen kijken. Onder de trapgevel een uitgebouwde erker met daarop jugendstil hekwerk dat we ook terugzien voor het balkon op de tweede laag. Daaronder een dubbele toegangspoort.

Alle ramen hebben veelruitse bovenlichten met lichtgroen glas zoals we dat vaker bij Donders zien. Veel van het oorspronkelijk interieur is nog aanwezig, zoals de bewerkte gestukte plafonds, glas-in-lood, vloeren, keukentegels en deuren. Ook hier is onderhoud echter dringend gewenst.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 14
5038 VB  Tilburg