Bisschop Zwijsenstraat 16

Dit gemeentelijk monument, gebouwd tussen 1810 en 1832 is niet goed onderhouden. Zowel het ex- als interieur is van grote historische waarde voor Tilburg.

Dit traditioneel breedhuis had aanvankelijk naast woon- ook een bedrijfsfunctie. Het is waarschijnlijk gebouwd in opdracht van Hendrik Mathijssen (1797-1879), fabrikant en handelaar wollen stoffen/manufacturen. Het onderkelderde gebouw heeft twee bouwlagen en een kap waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De voorgevel met verdeelde fries en gootconsoles heeft vijf venstertraveeën en een bepleistering met horizontale groeven. In de middelste travee is de voordeur met zij- en bovenlichten in glas-in-lood. Achter de voordeur is een tochtportaal met een van snijwerk en geëtst glas voorziene pui. Daarachter ligt een centrale gang met natuursteen lambrisering en bordestrap met gesneden trappaal en balusters. In 1994 is de kap vernieuwd; er zijn stalen spanten aangebracht waarop isolatie en de oude rode oud-Hollandse pannen liggen.

De eigenaar wil dit pand slopen maar het gebouw is van cultuurhistorisch belang als zeldzame representant van bebouwing uit de eerste helft van de 19 de eeuw. Een laatste relict van de oorspronkelijke lintbebouwing. Verderop lag het soortgelijke oude paleis van Koning Willem II dat helaas verloren gegaan is.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 16
5038 VB  Tilburg