Bisschop Zwijsenstraat 20

Dit winkelwoonhuis is in neorenaissancestijl gebouwd rond 1890. Aan de achterzijde is er nog een fraaie neogotische kapel te zien. Het is een gemeentelijk monument in eigendom van de gemeente.

Het in opzet vierkante gebouw oogt niet als een klooster. Toch hebben hier vanaf 1896 tot 1954 de zuster Franciscanessen gewoond wat onder meer te zien is aan de kapel aan de achterkant. Daarna was er lange tijd Grosa Sanitair gehuisvest, die de brede gestuukte band midden op de gevel achterliet. Net daarboven zit een verspringende natuurstenen lijst. Rond de vensters zijn accenten aangebracht met rode en gele verblendstenen. Drie lisenen verdelen de gevel in een smal noordelijk- en een breed zuidelijk deel. Het noordelijk deel krijgt extra accent door een afgetopte Vlaamse gevel. De onderkant van de gevel heeft een hardstenen plint, waarin de onderdorpels van de vensters zijn opgenomen. Het linker grote getoogde venster is later aangebracht. Op de verdieping zijn vijf vensters uitgevoerd met korfbogen, waarvan het boogveld met siermetselwerk gevuld is. De gevel wordt bekroond door een fries van siermetselwerk, verdeeld door consoles die de goot dragen.

Dit verwaarloosde pand maakt deel uit van het ensemble huisnummers 14-20. Het is het laatste relict van de oorspronkelijke lintbebouwing.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 20
5038 VB  Tilburg