Bisschop Zwijsenstraat 28

Dit woonhuis, een gemeentemonument, is gebouwd in 1924 onder architectuur van C. van Hoof en in opdracht van A. Schellekens, houder van textielagenturen.

Dit woonhuis bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een kap met een gedeeltelijk van schilden voorzien plat dak. De gevel is in kruisverband gemetseld, waarbij de lintvoeg is geaccentueerd. Onderaan de gevel is een hardstenen plint aangebracht. Het linker deel met erker is hoger, heeft een geronde daklijst en komt een halve steen naar voren. Op de begane grond bevinden zich twee vensters met schuiframen met in het bovenraam mooi glas-in-lood. Tussen de vensters is een uitkraging gemetseld ter ondersteuning van de houten erker op de verdieping. De erker is eveneens voorzien van glas-in-lood. Rond de erker en het taps toelopend zinken dak is het metselwerk verdiept aangebracht. Boven de erker bevindt zich op zolderniveau een venster met een in drieën gedeeld raam. Aan weerszijden hiervan is siermetselwerk aangebracht. In het rechter deel van de gevel van de gevel bevindt zich een brede portiek met de entree van de woning en de poort.

De voordeur is nog in originele staat. Ook veel van het interieur zoals schouwen, schuifdeuren en terrazzovloer is goed bewaard gebleven. Het pand wordt in tegenstelling tot enkele andere panden in dit lint goed onderhouden.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 28
5038 VB  Tilburg