Bisschop Zwijsenstraat 30

Dit woonhuis is een gemeentelijk monument, ontworpen door architect Frans Hovers en in 1924 gebouwd. Het is het laatste pand in een monumentenrij.

Het pand woonhuis bestaat uit twee bouwlagen met zadeldak en kelder. De gevel is symmetrisch ingedeeld. Links zien we de oorspronkelijke voordeur, rechts de poort naar de achtertuin. Aan weerszijden van deze deuren bevindt zich fraai siermetselwerk. Naast de voordeur een gevelsteen waarop vermeld staat dat de eerste steen gelegd is door Joseph van Grinsven op 12 november 1924. Tussen de portieken bevinden zich twee vensters met schuiframen en glas-in-lood in het bovenraam. De hardstenen plint, onder langs de gevel, is bij de vensters opgetrokken tot tegen de lekdorpels. Boven de vensters is een hanenkam gemetseld. Op de verdieping is centraal een houten erker op uitkragend metselwerk geplaatst met glas-in-lood in het bovenlicht. De erker wordt aan weerszijden geflankeerd door een wit geschilderd geometrisch medaillon en een venster. De gevel is boven de erker met siermetselwerk opgebouwd tot een lage Vlaamse gevel, afgedekt met natuursteen. Aan beide zijden van de Vlaamse gevel is een overkragende goot aangebracht. Daarboven een dak met tuile du nord pannen.

In het hele huis is het oorspronkelijke centrale verwarmingssysteem nog aanwezig en in gebruik volgens de monumentenbeschrijving.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 30
5038 VB  Tilburg