Bokhamerstraat 25-27
Deze woningen zijn waarschijnlijk eind 19de eeuw gebouwd en zijn in 1976 gemeentelijk monument geworden. Ook het gebied De Bokhamer is gemeentelijk monument.
Het wijkje is een uniek geworden overblijfsel van een Tilburgse buurtschap, waarvan het eeuwenoude dorpse karakter nog enigszins bewaard is gebleven. Het is niet alleen de bebouwing die interessant is, ook de open structuur met ruimte aan de achter- en zijkanten van de woningen is dat. Percelen zijn begrensd door hagen en weilanden.
De twee witgepleisterde huizen zijn eenlaagse panden onder een mansardekap, ook wel Franse kap genoemd. De daken zijn gedekt met Tuile-du-Nord pannen. Ieder huis heeft een forse dakkapel. Per pand zien we een deur en een raam met luiken en daarin zesruits schuifvensters. Nummer 25 is vroeger een (kruideniers-)winkel geweest en later is de gevelindeling veranderd naar de huidige indeling. Het rechterpand heeft een gestucte zijgevel en bij het linkerpand is de bovenkant van de zijgevel bezet met houten planken. Bovenop de schoorsteen van het rechterhuis is een bok te zien, refererend aan de naam Bokhamer. Een bo(o)chamer was een zware hamer die gebruikt werd voor het breken van gedroogd vlas en soms ook voor het dorsen van tarwe. Dit wijkje was bijna in 1971-1972 onder de slopershamer verdwenen.