Bredaseweg 174, woonhuis

Dit bijzondere woonhuis is in 1907 ontworpen door architect Joh. J.  Haarselhorst en heeft  geen monumentstatus.

Dit pand is het 500e moNUment en een gewaardeerde vrijstaand woonhuis. Het heeft een mansardekap met op de hoek een torentje met een loden piron en een ‘doorgezakt’ tentdak met ruime overstek waaronder fraaie houten wit geschilderde klossen. Het is tegelijk met de woningen Klaverstraat 1 t/m 7 gebouwd in opdracht van ‘kinderen de Haase’. In 1914 wordt een vergunning aangevraagd door de dienstbode Johanna Laurijsen voor een nooit afgebouwde serre, ontworpen door architect Jos. Donders.
In 1969 wordt het pand ingrijpend verbouwd waarbij weinig aan de buitenkant verandert maar het van binnen, met behoud van de oude deuren, helemaal bij de tijd gebracht wordt. De wc komt binnen, een douche komt er boven bij en er komt een monumentale houten trap naar boven met een videkamer, toen in de mode. In 1973 koopt de huidige eigenaar het pand.
Architect Haarselhorst heeft niet zoveel huizen gebouwd in Tilburg, ongeveer 20. Bekender is hij geworden als een brandweercommandant die veel deed aan preventie. De nu nog gebruikte kleurcodering daar is van hem. De grote eikenboom voor het huis is in 1978 geplant.

Over het monument

Bredaseweg 174
5038 NK   Tilburg