Bredaseweg 280 - 298, vm. Officierswoningen

De woningen staan niet op een monumentenlijst, ze zijn gebouwd in 1913 in een overgangsstijl met elementen van chaletbouw.

Zijn het wel officierswoningen geweest vroegen wij ons af toen wij de bouwaanvraag van 1912 inzagen? Er werd daar immers consequent over ‘herenhuizen’ gesproken. Toen wij vervolgens na raadpleging van het Adresboek van Tilburg 1928 vaststelden dat er in dat jaar op deze adressen geen enkele officier woonachtig was zijn wij nog meer gaan twijfelen. Gelukkig bracht ‘Ach lieve tijd, de boeiende historie van Tilburg en Tilburgers’, ons geruststellende informatie: de opleiding tot officier is al snel na de oprichting ervan in 1922 moeten sluiten wegens bezuiniging op defensie. Bijgevolg was er vanaf dat jaar geen ‘officier’ meer te vinden in het adressenbestand van deze woningen. Het kon ook geen toeval zijn dat de Kromhoutkazerne in hetzelfde jaar 1913 was opgeleverd en dat deze woningen ook op hetzelfde bouwterrein lagen.

De bouwkundigen C. Boere en J.A.Vonk uit Amsterdam hebben de bouwaanvraag destijds ingediend. Zijn dat ook de architecten geweest? Alles lijkt erop. Prachtige huizen. Ze doen on-Brabants, eerder Hollands aan. Ze hebben alle een topgevel die afwisselend van baksteen of wit geschilderd is.

Onder de bewoners troffen we o.a. de lyceumleraren W.J.J. Sars en Dr. P.C. de Brouwer aan (de latere oprichter van Brabantia Nostra).

Over het monument

Bredaseweg 280 - 298
5038 NN  Tilburg