Bredaseweg 422

Deze villa is in 1934 gebouwd in opdracht van de kartonnagefabrikant Emanuel Mendels. Het ontwerp is van architect F.P.J. Ruts.

Dit gemeentelijk monument heeft elementen van het expressionisme en met name in het interieur elementen van De Stijl, zoals de primaire kleuren in het glas-in-lood. Het twee-, deels drielaags woonhuis heeft een onregelmatige plattegrond met een nogal steil dak met deels zeer forse overstek. In 1970 is het dak met riet gedekt. Aan de voorzijde op de begane grond is een half ronde uitbouw, op de verdieping overgaand in een veelzijdig beglaasde loggia, die aanvankelijk open was. Veel van het interieur is nog authentiek.

De Joodse fabrikant Mendels heeft het huis laten bouwen. In 1939 liet hij een gewapend betonnen schuilkelder bouwen die aansloot op de kelder onder de entree. In november 1940 werd de woning door de Wehrmacht gevorderd. Toen is Mendels verhuisd naar de Goirleseweg nummer 60. In augustus 1942 dook het gezin onder op diverse plekken in het land. Begin 1943 wist Emanuel na zijn arrestatie uit kamp Westerbork te ontsnappen. Uiteindelijk zouden Emanuel, zijn vrouw Martha, hun zoon Donald en dochter Kitty in Sobibor vermoord worden. Dochter Martha overleefde de oorlog wel en heeft decennia later het huis bezocht.

Over het monument

Bredaseweg 422
5037 LH  Tilburg