Broekhovenseweg 143-153

Zes arbeidershuizen gebouwd rond 1900 aan een straat met een van de oudste namen die we in Tilburg kennen. Deze panden zijn gebouwd door broodbakker Mulders.

In 1959 werden ze eigendom van de Heilige Familieparochie (Broekhoven II) met de bedoeling de achterliggende jongensschool te kunnen uitbreiden. De eenlaagse huizen hebben een zadeldak met blauwe kruispannen, aan de straatkant een mansardeschild met dakkapellen. De gezamenlijke voorgevel is symmetrisch van opzet met in het midden een overdekte doorgang naar de achterliggende tuinen. We zien siermetselwerk, gele strengpersstenen voor aanzet- en sluitstenen, een geprofileerde cementen plint, een houten bakgoot op gesneden gootklossen en muuropeningen met segmentbogen. En verder gekleurd tegelwerk in de boogtrommels. Aan de achterkant treffen we de oorspronkelijke uitbouwen aan met rug-aan-rug gekoppelde lessenaarsdaken.

Het geheel heeft, als gemeentelijk monument, ensemblewaarde als een vroeg voorbeeld van seriewoningbouw van vóór de woningwet. Op de foto valt te ontdekken dat de huizen tegenover een bedrijventerrein liggen. Daar stond ooit ‘Twernerij en Ververij Broekhoven’ met de hoogste fabrieksschoorsteen  (76 meter) van Tilburg. Aan de zuidkant (links van de foto) stonden van 1924 tot 1974 kerk en pastorie van Broekhoven II van architect Jos. Donders. Daar staat nu een appartementencomplex. Ook was daar de doorgang naar de R.K. jongensschool ‘Sint Jozef’ waar tot 1960 het onderwijs werd verzorgd door fraters.

Over het monument

Broekhovenseweg 143-153
5021 LD  Tilburg