Capucijnenstraat 49

Dit nog onbeschermde gebouw werd gebouwd in 1907 naar een ontwerp van Jos. Donders. Het historische pand staat ter discussie, maar blijft hopelijk behouden?

De geestelijkheid in Tilburg kon zeer weinig waardering opbrengen voor de kwaliteit van de films in Tilburg. Daarom werd in de Capucijnenstraat in maart 1913 'De Witte Bioscoop' opgericht. Dit met als doel het brengen van goede films en het weghouden van het publiek uit 'slechte theaters’. De grote promotors waren de kapelaans Verschure (Trouwlaan) en De Klijn (Westend). De toneelzaal van de Katholieke Kring van de parochie St. Anna werd omgebouwd tot filmzaal. De ‘stomme’ films werden toegelicht door een explicateur, terwijl een orkestje voor illustratieve muziek zorgde.

Dit was niet de eerste bioscoop in de stad, maar men kon zo 'veilig' genieten van fims als "De ontbladerde Roos" (over de H. Theresia) en "Het geheim van de biecht". Maar “'erboden vruchten' smaken nu eenmaal lekkerder en 'De Witte' kon het niet bolwerken. In 1920 besloot de gemeenteraad de gebouwen over te nemen en ook een deel van de inventaris. Het complex werd, na diverse verbouwingen, ingericht als brandweerkazerne. Tijdens de mobilisatie 1914-1918 werd het gebouw in gebruik genomen door militairen. De brandweerkazerne is inmiddels elders ondergebracht, Het gebouw staat nu leeg.

Over het monument

Capucijnenstraat 49
5025 LA  Tilburg