De Wasknijper

Deze toren is een oorlogsmonument, uit 1965. Veel Joden en andere slachtoffers zoals de arbeiders die in Duitsland te werk werden gesteld, vertrokken vanaf het station. Vandaar deze plek.

De toren is gebouwd in opdracht van het Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg. Naast het mooie station uit 1965 heeft architect Van der Gaast ook een bijzondere toren ontworpen. Door de Tilburgers werd deze toren al snel 'De Wasknijper' genoemd naar de bijzondere vorm. Het is een van de vele herinneringsmonumenten aan de Tweede Wereldoorlog in de stad.

In de toren hangt een carillon met 12 klokken en aan de toren is een bronzen plaat bevestigd met de woorden: “Moge dit klokkenspel de dankbare gedachtenis in stand houden aan de stadgenoten die in de strijd en het verzet in de jaren 1940-1945 hun leven offerden”. De klokken werden vervaardigd door klokkengieterij Petit & Fritsen. De toren is dus een oorlogsmonument om de slachtoffers te gedenken, die vanaf deze plaats per trein werden afgevoerd om gedetineerd te worden in kampen in Nederland of Duitsland, of afgevoerd naar Duitsland, om daar te werk te worden gesteld. Vanaf het perron is er goed uitzicht op de voormalige gebouwen van de NS, vroeger bekend als D’n Atelier. Kort voor het verlaten van de stad hebben Duitse Sprengcommando’s hier grote vernielingen aangericht.

Over het monument

Spoorlaan
5038 CB  Tilburg