Deprezgebouw

Het Deprezgebouw, een gemeentelijk monument, verwijst naar het rijke industriële verleden van de metaalnijverheid. Ooit werden hier door de Gebroeders Deprez stoomketels gemaakt. Het is mooi gerestaureerd en herbestemd tot een multifunctionele ruimte voor presentaties, tentoonstellingen en vergaderingen. Ook zijn er ruimtes voor kleine bedrijfjes.

In 1878 kocht kolenhandelaar Cornelis Klep voor 1600 gulden een stuk grond van burgemeester J.F.J Jansen. Hij laat er een ijzergieterij bouwen en verkoopt dit bedrijf met erf in 1884 voor 7000 gulden aan de Gebroeders Deprez uit Antwerpen. Die richtten er een ijzersmederij op voor het maken van stoomketels, gashouders en dergelijke. In 1904 had het bedrijf al veertig mensen in dienst en was daarmee de grootste in zijn soort in Tilburg. De Deprez’s behoorden toen tot de veertig rijkste mensen van Tilburg. Na de ingebruikneming van de gemeentelijke elektriciteitscentrale in 1927 neemt de vraag naar stoomketels af en wordt het gebouw onderdeel van de erachter gelegen Centrale Werkplaats van de Staatsspoorwegen.

De gemeente neemt in 1955 de hal van de NS over. In 1984 koopt NS het pand weer terug van de gemeente en neemt het tijdelijk in gebruik als opslagruimte. Ook de personeelsvereniging vindt er onderdak. In 2008 komt het gebouw weer in handen van de gemeente, die het gebouw restaureert en herbestemt voor culturele doeleinden. Het tweelaagse gebouw heeft een bijzondere monumentale voorgevel en sheddaken boven een hal met kolommen. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Een mooi beschermd monument in een groot gebied van industrieel erfgoed.

Over het monument

Lange Nieuwstraat 172
5041 DJ  Tilburg