Diepenstraat 15-17, woningen

Twee woningen onder één groot schilddak, gebouwd in 1921 door de Gemeentelijke Woningdienst onder leiding van architect J.D. Meijsing. Het zijn geen monumenten.

De woningen maakten onderdeel uit van een bouwplan van 209 woningen, Korvelsche Schijf geheten en zich uitstrekkend tussen de Diepenstraat, Ruysdaelstraat, Korenbloemstraat en Jan Steenstraat.  Woningwetwoningen heetten ze toen, nu noemen we ze sociale huurwoningen.

Met eenvoudige middelen is architect Meijsing er in geslaagd een plan vol afwisseling te realiseren, met lage en hoge woningen. Ook door regelmatig de kaprichting te wisselen heeft hij levendigheid in het plan bereikt.

De woningen die we hier zien zijn gebouwd in twee lagen met centraal ertussen een halfronde onderdoorgang. Het strakke dak erboven wordt bekroond door een fraai torentje. De woningen worden aan weerszijden geflankeerd door eenlaagse woningen met al even mooie gevels, met muizentanden onder de daklijsten en smalle lijntjes baksteen boven de rollagen die ze een extra accent geven.

Bij de renovatie die hier in 2004 heeft plaats gevonden is gekozen voor het isoleren van de woningen aan de binnenzijde waardoor de verfijnde kwaliteit van de gevels gespaard kon blijven. Die is elders in het plan waar aan de buitenzijde geïsoleerd is verloren gegaan. In de Ferdinand Bolstraat zien we de resultaten van de verschillende behandelingen tegenover elkaar staan.

Over het monument

Diepenstraat 15-17
5025 MP  Tilburg