Duvelhok

Deze voormalige textielfabriek is een rijksmonument. Gebouwd in 1862 als katoenspinnerij voor de firma Deen. Later kwam er een wollenstoffenfabriek in. 

De naam Duvelhok komt van duivelen en dit is het ontwarren, schoonmaken en het met smoutolie behandelen van ruwe wol. De arbeiders die dit deden zagen er nogal smerig uit en werden ook wel ‘duvel’ genoemd. Een telg uit de Joodse familie Deen is later beter bekend geworden met haar dagboek; Helga Deen (de Tilburgse Anne Frank). Eind jaren '60 werd het Duvelhok een werkcentrum voor beeldende kunst. Later werd het eigendom van de Tilburgse Kunst Stichting die het in 1984 restaureerde en ook de schoorsteen terug heeft gemetseld. In 2006 werd op de schoorsteen een kunstzinnige vlam geplaatst van Rob Birza.

Stichting Raakveld heeft er gezeten en daarna is het pand verbouwd door eigenaren Karin Bruers en Kees Cools. De heropening was in juni 2016. Het voormalige fabrieksgebouw heeft een typische vorm. De hoofdruimte is overdekt met twee zadeldaken van gelijke hoogte; aan de westkant zien we een gebouw zonder verdieping met daarachter een langgerekte vleugel onder sheddaken. Aan de oostzijde ligt een langgerekte vleugel zonder sheddaken. Een smeedijzeren hekwerk en een bakstenen tuinmuur zorgen voor de afsluiting van  het complex.

Over het monument

Sint Josephstraat 133
5017 GG  Tilburg