Fabriekstraat 22

Dit pand uit 1906 is gebouwd in opdracht van dokter K. Deelen en is ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Het is (nog) geen monument

Dit eenlaags pand met natuurstenen speklagen heeft een lijstgevel met daarop een bakstenen reling, die boven de entree rijkelijk versierd is met natuurstenen Jugendstil-elementen. In de daklijst is een witgeel mozaïek toegepast. Opdrachtgever Karel Deelen (1862-1943) was arts en pionier op het gebied van röntgenstralen. Er is in Tilburg een laan naar hem genoemd. 11 jaar nadat Wilhelm Röntgen de naar hem genoemde röntgenstralen ontdekt vroeg Deelen in 1904 bij de regenten van het R.K. Gasthuis (ziekenhuis) een röntgentoestel aan. Toen hij dat niet kreeg richtte hij zelf een instituut op voor ‘mechanische en electrische behandeling’. Eerst in de Langestraat en later in dit speciaal hiervoor ontworpen gebouw.

Hier werden röntgendiagnostiek en -bestraling gegeven en heil- en fysiotherapie. Het was een voorloper van het ‘Witte Huis’ in de Prof. Dondersstraat en het latere Verbeeten Instituut. Het Tilburgse Elisabeth ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in Noord-Brabant met röntgenbehandeling. Nadien kwam er een paraplufabriek in, vervolgens theater ‘De Spoel’en een internetcafé. Daarna in gebruik als coachingcentrum voor jongeren. 

 

Over het monument

Fabriekstraat 22
5038 EM  Tilburg