Fatimastraat 28

Deze voormalige pastorie werd gebouwd in 1948 naar een ontwerp van Jos. Bedaux. Achter deze gevel bedacht bouwpastoor Van der Velden van parochie ’t Leypark samen met Bedaux de plannen voor de nieuwe wijk Fatima. Op een groot terrein aan toen nog de rand van de stad zouden rond kerk en deze pastorie naast woningen een bejaardenpension, diverse scholen en later ook een verpleeghuis gebouwd worden. 

De kerk die links naast de pastorie stond is in 1990 gesloopt. De toren en de pastorie zijn behouden, de gevels zijn intact gelaten. De pastorie is verbouwd voor kamerbewoning, de ramen hebben hun meerruits indeling verloren maar hebben aan isolatie gewonnen. Aan de achterzijde bevindt zich een fraai smeedijzeren balkon dat gedragen wordt door betonnen zuilen.

Links van de pastorie zien we een poortje waarachter vroeger een doorgang was van pastorie naar kerk. Deze poort heeft een bekroning die ontleend is aan voorbeelden uit de Hollandse renaissance. Achter dit poortje is nog de toren te zien die tegen de kerk aan gebouwd was. De toren heeft een tentdak met uivormige torenhelm, bekleed met leien. Het zadeldak van de pastorie heeft een pannendak. Het pand is een gemeentelijk monument.

Over het monument

Fatimastraat 28
5021 AN  Tilburg