Fraterhuis Saint Denis

Dit pand, een gemeentelijk monument gebouwd in 1954, is een ontwerp van Jos. Bedaux.

Het voormalige fraterhuis bestaat uit een klooster en kloosterkapel. De opzet is klassiek, vier vleugels die in carrévorm rond een kloosterhof zijn gerangschikt. Deze hof heeft een kloosteromgang bestaande uit een galerij op betonnen kolommen over de volle breedte van de gevels. Het gebouw heeft drie bouwlagen onder met oranjerode pannen gedekte schilddaken. Strenge en sobere gevels, met een enkel ornament, een herhaling van ver in de gevel terug liggende, gelijkmatige vensters, voorzien van ramen met monochroom glas-in-lood.

Een imponerende kapel, opvallend helder en licht dankzij hoge ramen. De kloostergangen ademen een ingetogen sfeer met de solnhofer tegelvloeren en schoonmetselwerk wanden. De eikenhouten deuren hebben door Bedaux ontworpen bronzen krukken. Het klooster maakt onderdeel uit van het Fatima-ensemble dat Bedaux na de oorlog in opdracht van pastoor van der Velden hier mocht bouwen. Hoogtepunt hierin is het rijksmonument Bejaardenpension Sint Jozefzorg.

De fraters hebben het gebouw in 2008 verlaten, het gebouw heeft in 2014 een andere bestemming gekregen. Op de begane grond is de de binnentuin overdekt en daar is een gezondheidscentrum gekomen, De fraterkamers op de verdieping zijn verbouwd tot appartementen. In onder meer de kapel is het wijkcentrum ondergebracht.

Over het monument

Kruisvaardersstraat 32
5021 BE  Tilburg