Gasthuisring 52

Dit kantoorgebouw met confectieatelier werd gebouwd in 1949 naar een ontwerp van Jos. Bedaux. Tegen de grootstedelijke verdrukking van de omgeving in heeft dit pand standgehouden. En dat zal het nu als gemeentelijk monument ook wel blijven doen.

Het gebouw is een fraai voorbeeld van de theatrale architectuur van Bedaux. Het kantoor is erg ondiep gehouden waardoor er een relatief hoge voorgevel kon ontstaan. We zien in dit gebouw de overgang van de romantische naar de classicistische Bedaux. De krullen die de zijgevels bekronen tegenover de strakke symmetrische plechtstatigheid van de voorgevel. Het pand werd gebouwd in opdracht van K. Ackermans.

Naast het kantoorgebouw aan de straat daarachter een eenlaags confectieatelier en magazijn. Het kantoor is gebouwd in twee lagen onder een met leien gedekt zadeldak. De voorgevel heeft een classisistische lijstgevel met driehoekig fronton. De vensters hebben zware houten vensterlijsten en meerruits ramen. Tussen de voordeur en het raam er boven versiert een smeedijzeren lantaarn de gevel. De kopse gevels eindigen in traditionalistische klokgevels en zijn nagenoeg blind. Cordonlijsten, siersmeedwerk en gedraaide pinakels maken de versiering uitbundig. De houten voordeur is niet origineel, deze was oorspronkelijk uitgevoerd in zesruits glas gevat in dunne stalen profielen.

Over het monument

Gasthuisring 52
5041 DT  Tilburg