Gebouw 88

Dit gemeentelijk monument uit 1868 is gerenoveerd. Onderdeel van de voormalige NS-werkplaats en gebouwd ten behoeve van de vervaardiging van treinonderdelen.

Langwerpig laag gebouw met 36 traveeën onder een zadeldak. Aan de oostkant de houtzagerij nu gebouw 88. Aan de westkant de metaaldraaierij nu gebouw 79. Hier gaat de Willem-II passage onderdoor. In 1913 werd het oostelijk deel over elf traveeën verhoogd. De tussenverdieping met hetzelfde type vensters was bestemd voor de zadelmakerij en de zolderverdieping voor het magazijn. Maar door de mobilisatie in 1914 moesten de zadelmakers nog enkele jaren wachten op hun nieuwe werkruimte. Militairen legden er beslag op om er een afdeling infanterie in te kwartieren. In de jaren daarna bood het gebouw huisvesting aan andere afdelingen.

In 1976 werden de beide verdiepingen gemoderniseerd tot kantoren, Dit had ook gevolgen voor de gevels. Er verschenen gevelpanelen, moderne ramen en een trappenhuisgebouw met lift. Maar de karakteristieke gietijzeren veelruits kozijnen beneden bleven behouden. Gebouw 88 is onlangs gerenoveerd waarbij veel van de oorspronkelijke gevels zijn teruggekeerd. De stichting 'Hal 88’ heeft het bedrijfsverzamelgebouw in gebruik genomen. Er wordt betaalbare ruimte aangeboden aan vooral startende ondernemers in een omgeving waarin ontmoeting en samenwerking worden gestimuleerd.

Over het monument

Burgemeester Brokxlaan 12
5041 SB  Tilburg