Gebouw Roomsch Leven

In dit gemeentelijk monument was vroeger het weekblad ‘Roomsch Leven’ gehuisvest. Het is als winkelhuis rond 1900 in traditionalistische stijl gebouwd. Het pand is in 1926 verbouwd tot woning, kantoor en mortuarium, naar een ontwerp van Jan van der Valk.

Het tweelaags hoekpand is opgetrokken in baksteen. De horizontale geleding wordt benadrukt door de hardstenen plint, de doorlopende natuurstenen lekdorpels en de simpele bakstenen lijsten. De verticale lijnen worden geaccentueerd in de lisenen aan weerszijden van het pand en het steile spitsvormige dak op de hoek. De bovenzijde van de gevel is afgewerkt met een bloktandlijst en een overstekende gootlijst. Op de hoek aan de voorzijde zijn de schilden van het plat dak verhoogd en vormen samen met het hoekschild een spits met tentdak, bekroond met een piron. De vijf identieke vensters in de gevel aan de Tuinstraat op beide bouwlagen zijn deels uitgevoerd in glas-in-lood. Aan weerszijden van de entree vier kleinere vensters, ook deels uitgevoerd in glas-in-lood.

Het in dit pand gevestigde mortuarium was ruim 70 jaar een begrip in Tilburg. Boven de entree stond lang nog aan beide zijden in koperen sierletters ‘ROOMSCH LEVEN’, maar helaas zijn de letters enkele jaren geleden gestolen. Van het interieur is o.a. de betegeling van de entree bewaard. Het pand is nu nog steeds in gebruik als kantoor en woning.

Over het monument

Tuinstraat 65
  Tilburg