Generaal Smutslaan 89–117

Een van de zeven rijen woningen ontworpen door de landelijk bekende architect Marius Duintjer, gemeentelijk monument. Het totale bouwplan dat in 1955 aan de Generaal Smutslaan en de Ringbaan Zuid werd gerealiseerd omvatte drie appartementengebouwen van in totaal 219 woningen en zeven rijen eengezinswoningen van nog eens 52 woningen.

Een groot bouwplan om de woningnood van na de oorlog grondig aan te pakken. Royaal opgezet met brede wegen en veel openbaar groen. Publieke Werken was opdrachtgever, zoals bij bijna alle sociale woningbouwprojecten in die tijd. Architect M.F. Duintjer (1908-1983), bekend van zijn ontwerpen van de Nederlandse Bank in Amsterdam en de provinciehuizen in Assen en Zwolle, werd ingeschakeld voor het ontwerp. Zijn werk wordt gerekend tot de ‘shake hands architectuur’ waarbij de strakheid van het modernisme gecombineerd wordt met traditionele elementen.

Zo zijn hier bij de eengezinswoningen de witte bovenverdiepingen glad gestuukt en is de begane grondlaag in het traditionele materiaal baksteen uitgevoerd. Bij de drie woongebouwen aan de Ringbaan Zuid zien we het omgekeerde gebeuren. Hier is de begane grond strak gestuukt en hebben de vier verdiepingslagen een bakstenen gevel gekregen. Gezocht wordt naar een manier waarop het hele ensemble nog meer bescherming kan krijgen.

Over het monument

Generaal Smutslaan 89–117
5025 AB  Tilburg