Gilzerbaan 260

De herbouwde kapel 'Maria van den Goede Duik'. In 1943 werd op landgoed Moerle aan de Gilzerbaan door enkele daar ondergedoken studenten het initiatief genomen tot de bouw van deze kapel.

De naam verwijst naar een hopelijk goede afloop van het onderduiken. Een van de studenten was de zoon van de toenmalige landgoedeigenaar, apotheker Van Nunen. De uitvoering werd gedaan door het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw, het ontwerp is van Jos. Bedaux. Door de oorlog heerst er materiaalschaarste en moet er met simpele middelen gewerkt worden. De kapel wordt opgebouwd met van het landgoed afkomstig hout. 

Na de oorlog raakt de kapel snel in verval. Op initiatief van de huidige eigenaar van het landgoed en de Stichting Jos. Bedaux Architect is de kapel, deze keer met duurzame materialen, teruggebouwd. In oktober 2018 werd de nieuwe kapel door bisschop Dr. G.J.N. de Korte ingezegend. Het Mariabeeld van Hans Claesen is door basisschool De Borne ter beschikking gesteld. De kapel ligt op het besloten landgoed Moerle in het Stadsbos 013.

 

Over het monument

Gilzerbaan 260
5032 VC  Tilburg