Goirkestraat 103

Dit fraaie pand is in 1921 gebouwd en (nog) geen gemeentelijk monument. Expressionistisch herenhuis met elementen van de Amsterdamse school.

Gebouwd in opdracht van schoenfabrikant A.C. Hollants. Het ontwerp is van A.A.C.J. (Alex) de Chêne (1898-1978), een verdienstelijk Tilburgse architect. De Chêne heeft de stad met een aantal opvallende panden verrijkt, zoals de woonhuizen P.F. Bergmansstraat 6, Korvelseweg 108a en Theresiaplein 6. Ook bij dit pand zien we die rijk bewerkte gevels waar hij bekend om staat.

De gevel laat zich in tweeën delen waarbij de vlaggenmast, die bevestigd is op een uitgemetselde bakstenen strook, de scheidslijn is. Links, onder een strakke kap met een royaal dakoverstek, het rustige deel van de gevel dat symmetrisch is ingedeeld. Rechts het deel dat alle aandacht trekt met een gevel die boven het dak uitkomt en aan de rechterzijde zelfs de hoek om gaat. Beneden verscholen in een paraboolvormige portiek de voordeur. Deze portiek krijgt via driehoekige raampjes en daarboven aangebrachte openingen extra daglicht binnen. Op de eerste verdieping tussen twee horizontale stroken natuursteen een uitgebouwd raam dat aan de linkerzijde nog eens een uitgebouwd zijlicht heeft.

In 1997 kreeg het pand na een uitbreiding en verbouwing een andere bestemming: dagactiviteitencentrum van het RIBW (Regionaal Instituut Begeleid Wonen).

Over het monument

Goirkestraat 103
5046 GE  Tilburg