Goirkestraat 78

Dit voormalig koopmanshuis annex bedrijfsruimte is gebouwd rond 1780 voor Norbert Schoffers (1752-1808). De achterbouw met remise (koetshuis) dateert van 1918. Het is een gemeentelijk monument. Dit vrijstaande huis met verdieping was een van de eerste huizen aan de Goirkestraat.

Tussen de twee eindgevels met schoorsteen is de zolder gelegen onder een zadeldak. De gestucte en wit geschilderde gevel is vijf traveeën breed. Het pand is horizontaal geleed door een vlakke plint, cordonlijsten, een vlakke fries en een geprofileerde gootlijst. De entree bevindt zich in de tweede travee van links en wordt begrensd door een geprofileerde stuclijst met een blazoen. Norbert Schoffers was een Goirkese notabele, koopman en boomkweker. Hij was ook kerkmeester van het Goirke en schepen (wethouder) van Tilburg.

Dit huis is een zeldzaam voorbeeld van een fabriekshuis, de schakel tussen de huizen van de thuiswevers en de textielfabrieken. Na Schoffers werd het pand bewoond door Henricus Pessers (1826-1895) en Johannes Pessers (1821-1894), wollenstoffenfabrikanten. Daarna door Adrianus Franken (1839-1918), textielfabrikant en gemeenteraadslid. Sinds 1988 is er Galerie Pjotr gevestigd. In het atelier worden cursussen tekenen, schilderen en keramiek gegeven door Peter Verbraak. In de beeldentuin staat een indrukwekkende rode monumentale beuk. In het pand bewerkte plafonds, originele deuren en authentieke zolder.

Over het monument

Goirkestraat 78
5046 GM  Tilburg