Goirkestraat 9

De villa in eclectische stijl, die Josephus Mannaerts in 1909 liet ontwerpen door de Tilburgse architect Jos. Donders, is een gemeentelijk monument.

Na gereedkomen van de bouw ging Josephus er als vrijgezel met zijn zus Helena wonen. Zij waren familie van de schoenfabrikanten Mannaerts, waarvan de fabriek wat verderop richting Lijnsheike stond. Toen was er achter de villa ook nog een hele grote tuin, die nu wat verkleind is.

De linker travee valt op door de grote over twee bouwlagen uitgebouwde vijfkantige erker en het balkon erboven. Het smeedijzeren hekwerk van dit balkon in Art Decostijl en de opvallende decoratieve lijst onder de dakgoot waarin onder andere zonnebloemen verwerkt zijn, geven de villa zijn voorname uitstraling. In de bovenlichten van de vensters zit nog het originele glas in lood. De rechter dakkapel heeft echter zijn oorspronkelijke raamverdeling verloren. Het pand heeft een afgeplat mansardedak en de vier schoorstenen op de hoeken benadrukken de blokvorm van het gebouw. De natuurstenen plint is ongeveer één meter hoog. De dubbele voordeur versterkt de waardigheid van het pand. Het hekwerk aan de straat draagt de kenmerken van Art Nouveau. In 1975 werd het woonhuis verbouwd tot een logiesgebouw voor 14 personen. Aan de foto te zien heeft het pand inmiddels zijn oorspronkelijke bestemming als eengezinswoning teruggekregen.

Over het monument

Goirkestraat 9
5046 GC  Tilburg