Goirleseweg 41

Dit indrukwekkend huis met een veelbewogen geschiedenis is gebouwd in 1909. De weg heette toen Oude Goirlesche straatweg.

Het huis maakt indruk omdat het dicht tegen de weg gebouwd is, twee lagen hoog is en bovendien nog een royaal dak heeft. Ook de symmetrie werkt aan het indruk wekken mee. Het pand is gebouwd door Ir. E. A. Heyse uit Overschie. Heyse werkte voor de NV Tilburgsche Machinefabriek Manille Bogaerts aan de Broekhovenseweg, waar nu de Jumbo zit. Het ontwerp is van A.H.F. van Oort, architect uit Voorburg. De gevel is op klassieke wijze door vier lisenen in drie traveeën verdeeld. In het midden accentueren de royale dakkapel en het balkon de onderliggende entree. De schilden van het dak zijn aan de onderkant iets gebogen. In 1929 heeft de toenmalige eigenaar winkelier J Verbrugge de symmetrie van het pand doorbroken door tegen de rechter zijgevel een erker te bouwen.

In 1988 hebben de Missiezusters van de Heilige Familie, die werkten bij het iets verder gelegen Huize de Bocht, het woonhuis uitgebreid en verbouwd tot klooster met tien slaapkamers. De zusters zijn inmiddels naar elders vertrokken. Huize de Bocht heeft plaats moeten maken voor een villawijkje. Het woonhuis is nog steeds woonhuis. Het staat niet op een monumentenlijst.

Over het monument

Goirleseweg 41
5026 PB  Tilburg