Goudenregenstraat 29-37

Deze mooie woonhuizen aan de Goudenregenstraat 29-37 hebben nog monumentenstatus. Ze zijn in 1910 ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos. Donders in opdracht van Josephus J. van Croonenberg.

De fraaie woningen in neorenaissance stijl zijn eenlaags en hebben vier boven de dakrand uitstekende topgevels. Ze hebben een mansardedak met tussen lisenen gemetselde topgevels en zijn bijzonder gedecoreerd. Onder de daklijsten bevinden zich grote witte vlakken die door hun herhaling de eenheid van het geheel versterken. Op de lagere lisenen van de topgevels zijn smeedwerk bekroningen aangebracht en boven alle vensters zijn in ieder geval in de oorspronkelijke versie veelruits bovenlichten toegepast. Nummer 33 heeft nog veel oorspronkelijk interieur en nog glas-in-lood in de bovenlichten.

De huidige bewoner van nummer 29, Jan van Rijswijk, heeft de hele geschiedenis van de panden onderzocht. De aanbesteding was op 11 augustus 1910. De grond van deze panden is voor 972 gulden gekocht van T. Bronsgeest, koopman in koloniale waren. De totale bouwsom bedroeg 8.664 gulden. Ook heeft hij een foto achterhaald van de eerste steenlegger, B. van Croonenburg, dochter van de opdrachtgever. Die familie is in kaart gebracht, evenals alle bewoners van alle panden met hun beroepen. Dit deed Van Rijswijk aan de hand van oude adresboeken en hypotheekakten.

Over het monument

Goudenregenstraat 29-37
5014 AS  Tilburg