Havendijk 28

Deze eigentijdse industriële architectuur (1986) is ontworpen door architect Paul Dijkman. Het valt misschien niet meteen op dat het twee met elkaar verbonden gebouwen zijn. De opdrachtgevers waren Dijkman Elektrotechniek en DNL Kunststoffen.

De Havendijk, de arm van de Piushaven, was in 1986 nog een verwaarloosd gebied. Deze opvallende architectuur verraste toen, en nu nog steeds. De stijl is die van het postmodernisme. Deze stijl is een reactie op het rationalistische modernisme en valt op door zijn losse, vrije, vrolijke en kleurrijke uitstraling. Een kernmerk van het postmodernisme is dat er ‘geciteerd’ wordt uit andere architectuurstromingen. Zie de knipoog van de hijsbalk en het ronde bolraam als een soort oog.

De gebouwen zijn smal en hoog en vallen op door hun ongebruikelijke maatverhouding. De ramen van het gele gebouw zijn misschien een citaat naar de patrijspoorten van schepen, maar dan in een langgerekte vorm. Het lichtoranje gebouw doet door zijn hoogteverschillen denken aan het schip van een kerk met (lagere) zijbeuken. Binnenin is er volop licht. Het tongewelf van plexiglas van het gele gebouw zorgt daar onder andere voor. Binnen is alles gekoppeld en kun je van ruimte naar ruimte lopen en ziet iedere ruimte er anders uit met overal hoge plafonds.Het gebouw heeft nu nieuwe publieke functies zoals een kapperszaak, fotostudio en advocatenbureau.

Over het monument

Havendijk 28
5017 AM  Tilburg