Hazennest West 81

Deze voormalige langgevelboerderij was oorspronkelijk gelegen aan het adres Hazennest 1 en ligt nu aan de rand van een veranderende landelijke omgeving. De boerderij is al zo oud dat landbouwer W. Kuijpers in 1917 toe was aan vernieuwing van het rieten dak. In 1923 werden een stal en schuur bijgebouwd.

In 1932 beschikte men al over een electromotor ‘tot het drijven van een dorschmachine’. In 1979, dan gelegen aan Hazennest 81, krijgt het hele gebouw een woonfunctie en wordt gewerkt aan herstel en interne vernieuwing van de boerderij. De huidige bewoners hebben een vergunning voor een Bed & Breakfast. De eenlaagse bakstenen hoeve met rieten wolfsdak heeft een voorgevel met gepleisterde plint en  sierankers in de muur. Bij het woongedeelte links zien we een levensboom in het bovenlicht bij de voordeur, en strekken boven meerruits ramen. Bij het bedrijfsgedeelte vallen de boogvormige dubbele staldeuren en stalramen op.                                                                                                               

Het pand ligt aan een restant van een oud lint dat vroeger zuidwestwaarts doorliep tot aan de ‘Heikantse Baan’. Daar vinden we nu MFA De Symfonie en vroeger het gehuchtje ‘De Kuds’. Noordoostwaarts ging het tot de ‘Riddershof onder Enschot’. De toevoeging ‘West’ in de straatnaam is een gevolg van de aanleg van de Burgemeester Bechtweg. De boerderij heeft geen monumentstatus.

Over het monument

Hazennest West 81
5012 TR  Tilburg