Heuvel 22

Half vrijstaand bakstenen pand met Jugendstil kenmerken. Het is gebouwd in 1913 en ontworpen door de toen 46-jarige architect Jos. Donders.

Dit gemeentelijk monument heeft drie bouwlagen en is uitgevoerd in een lichtere baksteen. Op de eerste verdieping bevindt zich een uitspringende gemetselde erker. Hierboven een balkon met oorspronkelijk een hardstenen balustrade, nu een stalen hekwerk. Contrasterend met de vele rechthoekige ramen is het midden van de topgevel voorzien van drie ramen, die samen een boog vormen. Links en rechts hiervan zijn de gevels bekroond met hardstenen balustrades met bogen, die karakteristiek uitsteken boven het gebouw. Alle ramen zijn voorzien van veelruitse bovenlichten.

In de gevel is ‘anno 1913’ aangegeven. Het pand was oorspronkelijk niet geschilderd. In 1915 is aan de achterkant een zaal aangebouwd. De zijgevel is blind en ongeschilderd. Het pand is gebouwd voor Hub. Otten, die hier rond 1920 Hotel-Café-restaurant Central exploiteerde. Er werden cabaretavonden georganiseerd, en er werden door Otten auto’s verhuurd. Tussen 1967 en 1974 was er een van de eerste Chinees-Indische restaurants gevestigd. Vanaf 2001 is hier café-restaurant Havanna gehuisvest. Er werd een serre aangebouwd, die op de begane grond veel van de gevel verbergt.

Over het monument

Heuvel 22
5038 CP  Tilburg