Heuvel 34

Dit voormalig woonhuis is sinds 2009 een gemeentelijk monument.

Deze woning werd in een eclecticistische stijl in 1890 gebouwd in opdracht van wijnhandelaar Verbunt. De redengevende omschrijving bij het monument noemt alleen zijn achternaam. De oprichter van de wijnhandel, J.A. Verbunt, was in 1878 gestorven. Hij had vier zonen, Frans, Bernard, Stanislaus en Henri. Stanislaus zal het niet geweest zijn want die bouwde in 1894 Nieuwlandstraat 40. De drie anderen blijven dan als mogelijke opdrachtgevers over.

De symmetrische voorgevel is gestuukt en wit geschilderd. Deze gevel is in drie traveeën verdeeld, waarbij de middenpartij bekroond wordt door een bescheiden topgevel. Het zadeldak tussen twee puntgevels is bedekt met grijze oud-hollandse pannen. De vensters hebben een segmentboog met kuif en geprofileerde stuuklijsten. De entree heeft een rondboog gekregen.

Vanaf 1957 is restaurant Matterhorn hier gevestigd geweest. Dit restaurant maakte onderdeel uit van een keten Zwitserse restaurants waarvan ook het toprestaurant Chalet Suisse in Het Park in Rotterdam deel uit maakte. Matterhorn moest in 1963 echter al het loodje leggen. Daarna vestigde interieurwinkel Goossens zich hier. In 1973 maakte Tilburg overigens weer kennis met de Zwitserse keuken toen restaurant Petit Suisse zich op de Korte Heuvel vestigde.

Over het monument

Heuvel 34
5038 CP  Tilburg