Heuvelring 120

Dit gemeentelijk monument dateert van het einde van de 19e eeuw. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het ten dele uit een veel ouder huis heeft bestaan.

Tot in de jaren ’40 van de vorige eeuw was het adres Heuvel 81, in de jaren ’50 werd het Heuvelplein 81 en pas in de jaren ’70 Heuvelring 120. Tot ongeveer 1960 was de Tilburgse architect Jos. C.A. Schijvens (1908-1966) hier betrokken bij verbouwingen en uitbreidingen. Oorspronkelijk had dit onderkelderde pand, lang genoemd ‘koffiehuis zijnde een eengezinswoning’, maar twee bouwlagen onder een mansardedak. In de vijftiger jaren werd het pand opgetrokken tot de huidige hoogte. Het mansardedak werd een zadeldak dat loodrecht op de straat staat.

De voorgevel van het halfvrijstaande pand is symmetrisch opgebouwd met op de begane grond rondboogvensters, daarboven korfboogvensters en rechthoekige vensters op de tweede verdieping. Vrijwel alle geveldecoraties zijn in (soms speciaal gevormde) baksteen uitgevoerd. In de jaren ’50 wordt ‘Café de L’índustrie’ uitgebouwd tot over de achtergevelrooilijn en geeft een poort van het naastgelegen winkelhuis (nu een bistro) toegang tot een vergaderzaal en ‘Hotel L’industrie’. In de jaren ‘70 krijgt die dan dichtgebouwde poort de functie van ontvangsthal. Vanaf 1991 heeft dit pand alleen nog de functie van café-restaurant. Nu is er een grill-restaurant gevestigd.

Over het monument

Heuvelring 120
5038 CL  Tilburg