Heuvelstraat 102

Dit winkelwoonhuis in de eclectische stijl is in 1903 gebouwd en is een gemeentelijk monument. Met zijn dubbele etalage is het een zeldzame representant van de bebouwing in de Heuvelstraat rond 1900.

Typologisch is dit pand van belang omdat het een van de weinige vroege Tilburgse voorbeelden is van een pand waarbij een dubbele, boven elkaar geplaatste winkelpui is toegepast. Het pand op de hoek van de Heuvelstraat en Oude Markt heeft ook twee winkeletages We zien het hier duidelijk in de voorgevel: de witte winkelpui loopt over twee bouwlagen en daarboven zien we de rode bakstenen woonlaag. Wat verder opvalt in deze gevel is de rijk gedetailleerde dakkapel die de hoogte van het pand benadrukt. Deze dakkapel doorbreekt het met zink gedekte mansardedak, heeft een gemetselde topgevel en is rijk gedecoreerd. Twee schuifraampjes bevinden zich onder rondboogvormige strekken met hardstenen sluit- en aanzetstenen. Het boogveld is verdiept en uitgevoerd in baksteen. Boven op de kroonlijst staan twee pinakels met een kubusvormige versiering met daarboven een timpaan met bol, alle van hardsteen.

De reclame achter de winkelramen op de verdieping doet afbreuk aan het fraaie gevelbeeld. Op dit adres startte de firma Donders met een schoenwinkel. Daarna hebben er o.a. Hoyng-Jungerhans, Curiosity, Textilia, Mata Hari, Welten, Dielemans en Barbarella in gezeten. Nu is er Specsavers in gevestigd.

Over het monument

Heuvelstraat 102
5038 AH  Tilburg