Heuvelstraat 104-106

Deze panden zijn beide gemeentelijk monument. Nummer 104 is gebouwd in 1912 naar een ontwerp van Jos. Donders. In 1916 is nummer 106 gebouwd door architectenbureau Machen en Meyneken.

Huisnummer 104 is een drielaags gebouw met golvende dakrand en dakgoot op gedecoreerde houten klossen. De lateien zijn van natuursteen. Boven de ramen zijn veelruits bovenlichten aangebracht met groen glas. Op de eerste verdieping zien we een klein balkon op een natuurstenen basement en met smeedijzeren balustrade. In 1916 werd er in opdracht van de heer B. Glazer een pand, de Wilhelminabazar geheten, tegenaan gebouwd. Het rechterdeel van deel van dit pand is een nauwkeurig gekopieerd spiegelbeeld van nummer 104. 

De totale gevelopbouw is symmetrisch. De midden travee is hoger dan de zijdelen en heeft een topgevel met een getoogde kroonlijst. De vensterpartij in de topgevel volgt de daklijst. Deze panden hebben architectuurhistorisch waarde door de gave gevels met bijzondere detaillering en als representanten van het expressionisme in Tilburg. Het is een ook een voorbeeld van samenwerking tussen architectenbureaus. In 2008 is de winkelpui van beide panden weer in de oude luister hersteld. Fotohandel Tuerlings zit al 50 jaar in het rechterpand, in het linker is een telefoonwinkel gevestigd.

Over het monument

Heuvelstraat 104-106
5038 AH  Tilburg