Heuvelstraat 108

Dit gemeentelijk monument is een voormalig winkelwoonhuis. Het werd in 1858 in opdracht van kleermaker Cornelis Jacobus van Amersfoort herbouwd en is een van de oudste panden van de Heuvelstraat.

Het pand heeft twee bouwlagen en een zadeldak. De gevel heeft op de begane grond over de gehele breedte een gesneden zwartgeverfde houten winkelpui van vijf traveeën. Opvalt dat de twee rechtse ramen breder zijn dan de linker ramen. De getoogde winkelramen worden geflankeerd door smalle bundelpilasters. De pui wordt afgedekt door een kroonlijst die gesteund wordt door met granaatappels versierde consoles. Het witte stucwerk op de verdieping heeft horizontale voegen. Zonwering voor een zon die hier niet vaak schijnt beneemt het zicht op twee rechthoekige vensters met bovenramen. De gevel wordt aan de bovenkant beëindigd door een geprofileerde gootlijst gesteund door geornamenteerde consoles.

Vermeldenswaardig is nog dat tijdens een verbouwing in het pand steunbalken werden gevonden die rond 400 jaar oud moeten zijn. Of deze afkomstig zijn van een gebouw dat hier eerder stond is niet te zeggen. De kleermakerij van C. van Amersfoort werd opgevolgd door de garen- en bandwinkels van achtereenvolgens de familie Wassen-van de Knikker, Petrus Verbunt en daarna diens weduwe J. M. Moonen. Zij zette de zaak nog tot 1952 voort. Nu zit er al weer vele decennia modezaak Burley.

Over het monument

Heuvelstraat 108
5038 AH  Tilburg