Heuvelstraat 114

Dit achttiende-eeuwse pand met negentiende-eeuwse eclectische gevel is een gemeentelijk monument. Het is beter bekend als het pand van de firma Schlappi, die er lang gevestigd was.

Het tweelaags pand ligt direct aan de straat en heeft een gepleisterde voorgevel. De gevel is symmetrisch ingedeeld waarbij de horizontale geleding wordt benadrukt door de gepleisterde plint, de kroonlijst boven de etalages, de lekdorpels en het hoofdgestel. De winkelpui omvat een dubbele deur in het midden en aan weerszijde een etalage. De etalages hebben een hardstenen lekdorpel en worden samen met de deur omlijst door strakke pilasters met consoles, welke de geprofileerde kroonlijst dragen. Op de tweede bouwlaag zien we vier getoogde vensters met een geprofileerde omlijsting met oreilles (oren) en kuifstukken. Onder de vensters is een doorlopende lekdorpel aangebracht. Aan de bovenzijde is de gevel afgewerkt met een gootlijst, die gedragen wordt door bewerkte consoles. Het pand ligt onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt.

De firma Schlappi verkocht hier ijzerwaren en artikelen voor de horeca. Men sleep er ook bijvoorbeeld de trommels van grasmaaimachines. Voor Schlappi hadden juwelier Piederiet Dikhoff en juwelier J. Broeders er hun zaak. Nu is er Simon Lévelt gevestigd, een speciaalzaak voor koffie en thee.

Over het monument

Heuvelstraat 114
5038 AH  Tilburg