Heuvelstraat 126

Hier was vroeger een winkel in elektrotechnische materialen gehuisvest, nu restaurant Happy Italy. Dit beeldbepalend pand, een gemeentelijk monument, is in 1932 in opdracht van de firma W. van Boxtel gebouwd. Het ontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid met elementen van de Amsterdamse school is van de Tilburgse architect Frans de Beer.                                            

Het halfronde gebouw bestaat uit drie bouwlagen. Op de begane grond zat de winkel. De tweede en derde woonlaag hadden vroeger een kantoor- en woonbestemming, nu een woonbestemming. Links van de entree een hoge reclamezuil in metselwerk en beton. Deze is nu gedeeltelijk gesloopt maar diende vroeger als ontvangantenne. Naast de entree een pilaar in metselwerk voorzien van een Mariategel en afgedekt door een halve bol. Deze pilaar is geplaatst in een halfronde nis.

Het elektrotechnische bedrijf W. van Boxtel & Zn. is begonnen aan de Korvelseweg. In 1929 kwam het bedrijf naar de Heuvelstraat in een pand tegenover nummer 126. Dit pand werd in de jaren zestig met de aanleg van de Schouwburgring afgebroken. In 1932 betrok Van Boxtel zijn nieuwe pand. De firma verzorgde radio-uitzendingen en ook de radiodistributie totdat de Duitsers dat in de oorlog verboden. Roger van Boxtel, ex-minister en nu president-directeur van de NS, is hier geboren.

Over het monument

Heuvelstraat 126
5038 AH  Tilburg